Nieuws

Bouwwerf

EPC-keuring: opletten geblazen!

De laatste tijd merkten wij meerdere malen op dat een woning een zeer hoog EPC-kengetal had, terwijl onze eigen ervaring met de EPC- berekeningen eerder liet vermoeden dat de woning op energische vlak vrij goed zat. Wij lieten een EPC hermaken. Resultaat: het kengetal was niet minder een 200 kWh/m² lager! Het had voornamelijk te maken dat de EPC-deskundige niet alle isolatie had ingevoerd (waar het nochtans op een eenvoudige manier was vast te stellen).Vandaar dat wij meestal aanwezig zijn bij de keuring. Wij waken erover dat de keurig nauwkeurig en grondig gebeurd.

Asbestinventaris vanaf 2022

In de loop van 2022 zal een asbestattest verplicht worden bij de verkoop van woningen en gebouwen ouder dan 2001. Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar over een asbestattest moeten beschikken. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.De inventarisatie voor een asbestattest is “niet-destructief”. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen.

6% BTW op sloop en heropbouw

Vanaf 1 januari 2021 is het tarief van 6% van toepassing en niet alleen voor wie zelf afbreekt en herbouwt maar ook voor wie een huis of appartement aankoopt dat gebouwd werd na afbraak van een oud gebouw. Voor verdere info kan u terecht bij Immopartner.

Bouwen? EPB-regelgeving: nieuwe normen vanaf 2020

Vanaf volgend jaar treedt de EPB-regelgeving een nieuwe fase in. Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen namelijk verplicht voldoen aan de BEN-norm, wat staat voor Bijna-EnergieNeutraal of een bijna-nulenergieverbruik.

Concreet komt het erop neer dat nieuwe woningen dankzij een prima, luchtdichte isolatie en bijzonder energie-efficiënte installaties bijna geen energie meer mogen verbruiken. De weinige energie die nog nodig is, halen ze hoofdzakelijk uit hernieuwbare energiebronnen. Meer info vind je op: Iederen.Ben.be

Huurdecreet

Wij vestigingen er nogmaals de aandacht op dat reeds de sinds 1 januari 2019 een nieuw huurdecreet van toepassing is. Het decreet geldt voor huurcontracten die vanaf die datum zijn gesloten voor een huurwoning gelegen in Vlaanderen. Meer informatie vindt u in de brochures van Wonen-Vlaanderen of op de website www. woninghuur. Wij kunnen u de brocure per mail bezorgen. Telefonisch aan te vragen of via mail: info@immo-partner.be.

Energiedoelstellingen 2050

Tegen 2050 moet elke woning een EPC-score hebben van maximaal 100, de zogenaamde BENOvatiedoelstelling. Dat wil zeggen dat huizen vanaf dan niet meer dan 100 kWh/m²/jaar mogen verbruiken voor verwarming. Ter vergelijking: een vrijstaande woning verbruikt vandaag nog gemiddeld 398 kWh/m²/jaar. De komende jaren staan we dus nog voor de reusachtige opdracht om miljoenen woningen bijkomend te isoleren.